Sunday, July 05, 2009

PESANAN AYAH

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين وعلى آله وأصحابه أجمعين وأمابعد

Al-Hamdulillah, bersuyukur saya kehadrat Ilahi kerana diberikan nikmat iman dan Islam serta nikmat kesihatan tubuh badan yang sempurna untuk terus hidup dan berbakti.

Hari berganti hari, yang ditunggu kian tiba. Teruja juga walaupun sudah berpengalaman pulang ketanah air pada akhir tahun 2007 yang lalu. Seronok bila terkenangkan kampung halaman yang indah, pepantai yang tenang dan aman serta desiran ombak dihiasi dengan hembusan bayu laut Cina Selatan yang bertiup tenang, semuanya itu, menggamit lagi hati untuk pulang.

Namun, dalam keseronokan untuk pulang, teringat pula akan wabak H1N1 atau insfluaza A, juga dikenali dengan selesema babi yang melanda dunia, Malaysiaku tercinta tidak terlepas dari bahananya. Bila melayari sesawang maya berita tanahair, ada sahaja kes terbaru yang dikesan, ada sahaja keluarga atau individu yang dijangkiti. Bimbang.

Seminggu lalu, dapat satu pesanan ringkas daripada ayah dari Malaysia : "Call kejap, ada hal...penting", lebih kurang begitulah ayatnya. Terus log masuk voip dan call rumah, seraya ayah yang menjawab. "Pi, ingat nak balik nanti, tiba sahaja di airport terus pakai mask, beli satu di farmasi, ada jual... " pesan ayah tanpa didahului perbulan lain.

"Di Mesir, Al-Hamdulillah, buat masa ini, tidak seteruk Malaysia" saya meneruskan perbualan. "Kan mustahil dalam flight nanti tiada orang luar selain Mesir, so, mestilah berjaga-jaga juga. Pakai mask tu sampai KLIA nanti, cabut bila dah masuk dalam kereta, ingat apa yang abah pesan!"

Wah, agak serius bunyinya. Mahu sahaja dibatalkan penerbangan, tapi, mana sanggup. Harga tiket bukannya seperti harga tiket Mersing ke Kuala Lumpur, tetapi ribuan ringgit juga.

Insyaallah, segala langkah kelamatan akan diutamakan. Tetapi yang penting, hati yang teruja tetap teruja. Dalam benak ada keropok lekor, pantai, pelbagai jenis makanan laut yang murah dan segar, telatah-telatah manja dan nakal anak-anak saudara dan berbagai lagi. Kepada BKPJM yang bercadang melantik saya menjadi setiausaha jawatankuasa sambutan hari keluarga, 15 Julai ini, saya minta maaf, tidak dapat menolong, juga kepada PMRAM (Ust Jamal ) yang bercadang melantik saya menjadi addhoc PMHK ogos ini, juga saya minta ampun dan maaf, saya bantu dari Malaysia sahaja.

وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وأصحابه وسلم

0 fikrah:

KONGSI BERSAMA

RAKAN SEPERJUANGAN