Wednesday, October 01, 2008

My New ecer Extensa 5620 & Lexmark All In One Colour Printer

بسم الله الرحــــــــمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين وعلى آله وأصحابه أجـــمعين وأما بعد

Alhamdulillah, setelah lama tidak mengisi seuatu dalam blog ini, saya cuba-cuba juga untuk mencari apakah entry yang boleh diisi sebagai "topik baru" dalam blog saya. Maklumlah, sebagaimana yang telah saya nyatakan dulu, saya bukan seorang penulis dan memang susah untuk menjadi seorang penulis. Namun saya gagahkan juga untuk menulis agar blog saya ini tidak dipenuhi sesawang maya kerana lama terperap.

Saya mahu bercerita mengenai laptop atau komputer riba. Ramai azhari dan azhariah kini mula mengidamkan laptop. Jika bertanya pada sahabat-sahabat kita yang belajar di universiti tempatan mengenai kepentingan mereka memiliki sebuah laptop, meraka pastinya akan menjawab, " susah jika tiada kerana assingment banyak kena buat".

Namun, jika ditanya pada pelajar Al-Azhar, jika dijawab, " ana banyak buku hendak diterjemah" atau " ana ada banyak tajuk untuk ana buat kertas kerja" atau yang seumpama dengannya, Alhamdulillah, inilah dia ulama "in the making" yang bakal merubah masa depan malaysia. tetapi, jika orang macam saya ni, sekadar suka-suka, apakah faedahnya? Namun, bukan itu persoalannya, yang penting saya juga hendak memiliki harta sendiri dan semua orang inginkan harta.

Baru-baru ini saya membeli harta sendiri. sebuah komputer riba jenama Ecer Extensa 5620 dan sebuah printer beserta Scanner (All In One Colour Printer) jenama Lexmark. komputer riba dengan harga LE 4220, baru, dan printer LE 175.00, terpakai yang dijual oleh sahabat saya Khairul Anwar Isnin, Tanta. Ok la, baru guna tidak sampai setahun, masih cantik dan seperti baru.

Mengenai laptop saya, saya mencari sehingga ke Bustan, Tahrir. Saya membandingkan harga dan aplikasi yang saya mahu. Dua bulan lamanya untuk saya membuat keputusan. Banyak yang menarik tetapi mahal dan saya terpaksa menolaknya. Banyak juga yang murah tetapi aplikasinya pula saya tidak minat, pun saya tolak. Memang susah membuat pilihan.

Akhirnya, saya menjumpai sebuah laptop yang jenamanya sama dengan jenama laptop saya yang telah saya jual, iaitu ecer, model Extensa 5620. Harganya LE 4000 genap. Aplikasinya pun memuaskan hati saya iaitu ;
Prosessor Intel Core 2 Duo T5750 (2.0 GHz, 662 MHz FSB, 2 MB L2 Cache), 15.4' LCD CrystalBrite . Mobile Intel Graphics Media, 2 GB DDR2 REM ( saya dah upgrade menjadi 4 GB ), 250 GB HDD
Oleh karana saya dah upgrade REM dari 2 GB asal kepada 4 GB, saya perlu menambah LE 220 lagi. Harga asal REM 230, dapat la potongan LE 10 ( macam banyak la kononnya ).

Mengenai scanner pula, saya mencari disetiap kedai. Rata-rata hargahnya LE 300 ketas. Saya pelik macam mana kawan saya yang di Tanta tu boleh dapat harga LE 250 untuk printer sekali ngan scanner. Saya tidak jumpa pun harga semurah itu, yang saya jumpa, paling murah LE 350. Saya mula give up. Satu malam, saya chatting dengan kawan saya tu, saya pun cerita la yang saya dah give up, dia pun offer, "enta beli dengan ana je la..." haa...saya pun mulakan sesi tawar menawar. Akhirnya, saya bersetuju dengan harga LE 175.00.

Ada orang cakap, kalau nak beli scanner, biar scanner sahaja, printer, printer sahaja. Ada juga yang cakap scanner dengan printer ini tidak bagus kerana cepat panas?!! ( elee...macam tau je...) Alasan kedua tu, saya tolok, kerana tidak releven, tatpi yang pertama tu, saya akui. Namun, saya akan beli secara berasingan jika saya ini mungkin seorang pembuat kartun atau animasi untuk ditayangkan kepada umum atau saya seorang designer yang memerlukan resolusi tinggi pada scanner. Tetapi, saya hanya guna untuk scan gambar dalam bahan-bahan tertentu sahaja. Maka, kita beli mengikut kesesuaian. :)
dan ini pula Lexmark All In One Colour Printer, ia beserta scanner

0 fikrah:

KONGSI BERSAMA

RAKAN SEPERJUANGAN